Το Κράτος αδειάζει τα ταμεία των Δήμων

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Ακόμα και μετά την υποτιθέμενη κατάργηση των μνημονίων, η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει βαθιά το χέρι της στα χρήματα των ΟΤΑ.

 

Το Κράτος αδειάζει τα ταμεία των Δήμων

Σύμφωνα με την απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Γ. Χουλιαράκη, οικ.2/6748/ΔΛΓΚ/ 21-01-2019 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β΄ 04/24-01-2019, οι φορείς της γενικής κυβέρνησης υποχρεούνται να μεταφέρουν τα πλεονάζοντα ταμειακά διαθέσιμά τους στον λογαριασμό ταμειακής τους διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Στην ουσία, ενεργοποιείται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του Απριλίου 2015 με την οποία η τότε νεοεκλεγείσα κυβέρνηση επιχείρησε να δεσμεύσει τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων. Μετά από όλες τις αντιδράσεις των φορέων και το «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ» της ΚΕΔΕ, επιχείρησε εκ νέου το φθινόπωρο του 2017 να πιέσει τους φορείς, με εγκύκλιο που είχε στείλει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ζητώντας τη μεταφορά των αποθεματικών.

Όπως είχαμε γράψει και στο φ.687/22-9-2017, στα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων περιλαμβάνονται και τα ανταποδοτικά, ενώ δεν εξαιρούνται από την απόφαση τα συμβασιοποιημένα ή δεσμευμένα με υπογραφή Δημάρχου χρήματα.  Κάτι το οποίο σημαίνει ότι εάν οι Δήμαρχοι καλούντο να πληρώσουν χρήματα, για ήδη υπογεγραμμένες συμβάσεις και αδυνατούσαν εφόσον δεν θα υπήρχαν τα αποθεματικά τους, θα υπήρχαν πιθανώς για κάθε έναν από τους Δημάρχους ποινικές ευθύνες.

 

Η νέα απόφαση προβλέπει μεταξύ άλλων:

– Οι Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και οι ΟΤΑ , ανοίγουν υποχρεωτικά λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος εντός 30 ημερών από τη δημοσίευση του ΦΕΚ  (έως 25-2-2019) και μεταφέρουν τα πλεονάζοντα ταμειακά τους διαθέσιμα, από τους λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης σε πιστωτικά ιδρύματα, στον λογαριασμό τους ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος,

– Από 01/03/2019 και εφεξής, οι επιχορηγήσεις του Τακτικού Προϋπολογισμού καταβάλλονται υποχρεωτικά σε πίστωση του λογαριασμού ταμειακής διαχείρισης που τηρούν οι Φορείς στην Τράπεζα της Ελλάδος.

-Τα ποσά των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων που κατανέμονται, στους OTA Α΄ και Β΄ Βαθμού, αποδίδονται υποχρεωτικά από 1-3-2019,στον λογαριασμό της ταμειακής διαχείρισης που τηρούν οι εν λόγω Φορείς στην Τράπεζα της Ελλάδος,

– Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του Φορέα με το αρχικό ή το αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα μεταφοράς πλεοναζόντων ταμειακών διαθεσίμων, το ΓΛΚ δύναται να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την επιβολή των κυρώσεων που προβλέπονται στο άρθρο 69Α του ν.4270/2014.

 

Έντονες αντιδράσεις από την ΚΕΔΕ

 

Άμεσα συγκαλέστηκε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, την Πέμπτη 31-1-2019, με τη συμμετοχή των ΠΕΔ της χώρας, όπου με εισήγηση του Προέδρου της Γιώργου Πατούλη αποφασίστηκε ομόφωνα να υποβληθεί  αίτημα για άμεση κοινή συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη και τον Υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, προκειμένου να διατυπωθούν οι αντιρρήσεις, τόσο ως προς τη συνταγματικότητα των σχετικών διατάξεων, όσο και ως προς την πολιτική σκοπιμότητα των ρυθμίσεων που αφαιρούν κάθε αυτοτέλεια από τους δήμους και να ζητηθεί η άμεση ακύρωση της επίμαχης Υπουργικής Απόφασης.

Επίσης συμφωνήθηκε ομόφωνα ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει θετική ανταπόκριση στο σχετικό αίτημα της οι νομικοί συνεργάτες της Ένωσης θα προβούν άμεσα σε κατάθεση αιτήσεων ακύρωσης και αναστολής της απόφασης στο Συμβούλιο της  Επικρατείας.

Η ομόφωνη απόφαση του ΔΣ θα κοινοποιηθεί στους Δήμους και στις Περιφερειακές Ενώσεις των Δήμων όλης της Ελλάδας προκειμένου τα Διοικητικά τους Συμβούλια να την συνυπογράψουν.

Επιπλέον η ΚΕΔΕ θα ενημερώσει το ελληνικό κοινοβούλιο και το σύνολο των ευρωπαϊκών αυτοδιοικητικών οργάνων, για την κατάφορη παραβίαση της οικονομικής αυτοτέλειας  της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα καθώς και την παραβίαση του Ευρωπαϊκού Χάρτη Αυτοδιοίκησης.

Ο κύριος Πατούλης σχολίασε χαρακτηριστικά στην αρχική του εισήγηση ότι: «η απόφαση για μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων των Δήμων στην Τράπεζα Της Ελλάδος, αντιβαίνει όσα προβλέπει το Σύνταγμα» και εξήρε το ΔΣ της ΚΕΔΕ που αντιδρά πάντα δυναμικά, με ενότητα και ομοψυχία στις εκβιαστικές αποφάσεις της κυβέρνησης.

 

Ο Δήμος της Αθήνας

Εκτάκτως συνεδρίασε και το Δ.Σ. του Δήμου Αθηναίων με τον Δήμαρχο κύριο Γιώργο Καμίνη να κάνει λόγο περί σοβαρού θέματος αντισυνταγματικότητας.

Το Δ.Σ. ενέκρινε το ακόλουθο ψήφισμα: Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας διακηρύσσει την πλήρη αντίθεσή του στην απόφαση της κυβέρνησης περί υποχρεωτικής υπαγωγής των ταμειακών αποθεματικών στην Τράπεζα της Ελλάδος και  επιφυλασσόμενο για την άσκηση κάθε νομίμου δικαιώματος, τονίζει ότι θα υπερασπιστεί τα χρήματα των πολιτών της Αθήνας, αντιτιθέμενο στη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων, που πλήττει την αυτοτέλεια του δήμου Αθηναίων και θέτει προφανή ζητήματα αντισυνταγματικότητας.

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις